Havermout cookies met witte chocolade
Overzicht
Een van de eerste koekjes die ik ooit zelf als student bakte waren deze oatmeal cookies waarvan ik het recept via email had gekregen. Er hoort een mooi verhaal bij, een urban legend. Die legende lees je hier: http://urbanlegends.about.com/od/fooddrink/a/cookie_recipe.htm
Zelf probeer ik koekjes steeds gezonder te krijgen door de suiker te vervangen door agave, roomboter door kokosolie, biologische spelt en boekweitbloem te gebruiken etc. De finishingh touch met pistache, rozemarijn en witte chocolade leerde ik van Timothy Ferriss, the four hour chef (4HC).
Als ik spreek over een kopje zit daar 200 ml in.
Mix natte ingrediënten:
½ kopje kokosolie (even vloeibaar maken door opwarmen in de
magnetron)
½ kopje lichtbruine basterd suiker
½ kopje Agave siroop
1 theelepel vanille essence
1 ei
Mix droge ingrediënten en voeg toe:
½ kopje spelt bloem
1 kopje boekweitbloem
1 kopje havermout
½ tl bakpoeder
½ tl baksoda
¼ tl zout
Voeg de goodies toe:
Voor een unieke smaaksensatie voeg je 100 gram pecannoten toe, 2
eetlepels rozemarijn en 100 gram witte chocolade. Je weet niet wat
je proeft! Dit moet je echt eens proberen. Andere noten of
chocolade(vlokken) zijn natuurlijk ook prima als je niets anders in
huis hebt.
Schep hoopjes op een bakplaat. Dit recept bakt ca 2x9 koekjes. Eventueel vries je een set van 9 in voor een andere keer, of om weg te geven.
Bak ca 10 minuten op 200 graden.
Het klopt dat ze eerst nog zacht aanvoelen. Laat afkoelen zo lang je kunt wachten, want ze worden vanzelf hard.